Wat is bottenbouillon?
Bottenbouillon wordt bereid door beenderen (van kip of rund) langzaam te koken, met toevoegingen als groenten en kruiden. Door de manier van koken (slow cooking) geven de botten een hoge concentratie voedingsstoffen af, zoals mineralen als calcium, magnesium en fosfor, maar ook gelatine, collageen en aminozuren. Deze komen in de bouillon terecht. Bottenbouillon mag zich door de rijke voedingswaarde terecht tot de superfoods rekenen.
De geschiedenis van bottenbouillon
De rijke geschiedenis van bottenbouillon gaat ontelbare jaren terug, tot de oude beschavingen toen men de wijsheid uit de natuur haalde. Over de hele wereld, van west naar oost, van noord tot zuid, werd bouillon gezien als voedzaam en heilzaam. In de middeleeuwen werd bouillon gebruikt als een geneesmiddel en als comfortvoedsel voor zieken. Het was een populaire remedie voor kwalen en aandoeningen en artsen schreven het vaak voor om de gezondheid te bevorderen. Tijdens de achttiende en negentiende eeuw maakte bottenbouillon in Europa en Amerika deel uit van dagelijkse maaltijden. Het werd gekookt en geconsumeerd als voedzaam basisvoedsel en het diende als een kosteneffectieve manier om alle delen van het geslachte dier te benutten.
Tegenwoordig geniet bottenbouillon volop populariteit als een voedingsrijke en gezonde keuze voor mensen die streven naar een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding. Bottenbouillon is tegelijkertijd een goede en heilzame dieetaanvulling voor mensen die herstellende zijn van een ziekte.
De kracht van bottenbouillon
Voedzaam: Bottenbouillon zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Tijdens het langzame koken komen mineralen vrij, zoals calcium, magnesium en fosfor.
Huid, haar en botten: Bottenbouillon bevat collageen en gelatine, eiwitten die essentieel zijn voor een gezonde huid, haar en sterke gewrichten.
Spijsvertering en darmen: De aminozuren in bottenbouillon, zoals proline en glycine, ondersteunen een gezonde spijsvertering, kunnen de darmwand helpen herstellen en verbeteren de darmflora.
Ontstekingsremmend: De anti-inflammatoire eigenschappen van bottenbouillon kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan bijdragen aan de preventie van verschillende chronische aandoeningen.
Immuunondersteuning: De antioxidanten en voedingsstoffen in bottenbouillon kunnen het immuunsysteem versterken en je helpen beter bestand te zijn tegen ziektes.
Verlichting bij verkoudheid: Bottenbouillon staat bekend om zijn verzachtende en kalmerende werking en is daardoor heilzaam bij verkoudheid of griep.